Annons

Örebro idrottsgala 2025

Gratis sportutrustning lyfter örebroarnas fritid

16 januari 2025

Fritidsbanken lånar ut allt från skridskor till kickbikes – utan kostnad. Nicolas Sandoval, tillförordnad verksamhetschef i Örebro kommun, ser verksamheten som en nyckel till både jämlik fritid och hållbar konsumtion.

Örebro kommun stolt partner till Örebro idrottsgala 2025.

Nicolas Sandoval, tillförordnad verksamhetschef i Örebro kommun.
Bild: Örebro kommun

EXTERN LÄNK: Läs mer om Fritidsbanken här

Mitt i Markbacken i Örebro ligger en skatt för alla som vill prova på nya aktiviteter utan att behöva köpa dyr utrustning. Fritidsbanken, en verksamhet där sport- och fritidsprylar lånas ut helt gratis, har snabbt blivit en ovärderlig resurs för många örebroare.

– Vi vill ta bort trösklarna. Alla ska kunna prova på aktiviteter oavsett bakgrund eller ekonomi, säger Nicolas Sandoval, tillförordnad verksamhetschef för Öppna mötesplatser i Örebro kommun.

Konceptet är enkelt: inlämnad sportutrustning kontrolleras och ställs i ordning för att lånas ut. Här finns allt från skridskor och skidor till kickbikes och pingisracketar. Lånetiden är 14 dagar, och ingen avgift tas ut. För många barnfamiljer har detta blivit en lösning på ett vanligt problem: höga kostnader för att kunna delta i fritidsaktiviteter.

– Det är inte bara pengar folk sparar. Många vågar också prova på nya saker utan att känna pressen att köpa utrustning de kanske bara använder en gång, säger Nicolas Sandoval. För en del kan det också bli starten till att fortsätta med någon idrott.

Högt tryck under vintern

Under vinterhalvåret är trycket allra störst. Alpin utrustning är särskilt populär, men även skridskor och längdskidor lånas ut i stora mängder.

– Vi har växtvärk. Våra lokaler räcker inte till för det höga utlåningstrycket, särskilt under vintern. Vi tittar på möjligheten att flytta till större lokaler som skulle göra det möjligt att även utöka vårt utbud.

Fritidsbanken handlar inte enbart om utrustning. Nicolas Sandoval beskriver verksamheten som en viktig pusselbit i kommunens satsning på jämlikhet och hållbarhet.

– Vi vill ge alla chansen att röra på sig och mötas. Det handlar inte bara om aktivitet, utan också om att bygga gemenskap. Många låntagare kommer hit, pratar och delar sina historier, säger han.

Under somrarna tar Fritidsbanken med sig sitt koncept ut på turné till olika stadsdelar. Här möts personalen av glada låntagare, som ibland redan haft hjälp av verksamheten tidigare.

– En tioårig flicka kom fram och sa: ”Du lärde mig åka inlines!” Hon hade varit med på en av våra sommaraktiviteter. Sådana ögonblick visar verkligen att vi gör skillnad, säger Nicolas Sandoval.

Bild: Örebro kommun

Cirkulärt och hållbart

Det är inte bara människor som tjänar på konceptet. Genom att återanvända utrustning bidrar Fritidsbanken till att minska avfall och främja en cirkulär ekonomi.

– Vi förlänger livslängden på prylar som annars kanske hade hamnat på tippen. Det är både ekonomiskt och miljömässigt hållbart, säger Nicolas Sandoval.

Med runt 25 000 lån om året växer trycket på Fritidsbanken. Lokalerna i Markbacken och Odensbacken börjar bli för små, och platsbristen har blivit en utmaning som kräver en snabb lösning.

– Vi ser det som en investering i framtiden. Genom att skapa tillgänglighet och möjligheter för fler hoppas vi kunna bidra ännu mer till både samhället och miljön, avslutar Nicolas Sandoval.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Fritidsbanken här

FAKTA

Fritidsbanken i Örebro

Fritidsbanken gör det enkelt för örebroare att låna sport- och fritidsutrustning utan kostnad. Utrustning som skidor, skridskor och kickbikes är särskilt populär, och totalt görs runt 25 000 lån varje år.

Med lokaler i både Markbacken och Odensbacken erbjuder Fritidsbanken allt från alpin utrustning till pingisracketar, med en lånetid på 14 dagar. Målet är att ge fler chansen att prova på nya aktiviteter och samtidigt bidra till en mer hållbar konsumtion.

EXTERN LÄNK: Läs mer på orebro.se/fritidsbanken